Wimbledon

Han blæser på alt det, Wimbledon står for - men de kan ikke undvære ham

Den australske tennisstjerne Nick Kyrgios har på Wimbledons fire første dage vist hele verden, hvem han er. På godt og ondt.

Det er ikke noget nyt, at han går sine egne veje. Nick Kyrgios siger og gør, hvad han vil.

Han har gjort det så uendeligt mange gange, at det end ikke giver mening at liste tidligere kontroversielle episoder op fra australieren.

Det er blevet hans image at skille sig ud og sætte sig på tværs, og ved så traditionsbundet en tennisturnering som Wimbledon skinner det virkelig igennem. Faktisk er Kyrgios alt det, Wimbledon ikke står for.

Jeg er en af de vigtigste personer i sporten. Skal vi tale om det?

Nick Kyrgios

The All England Lawn Tennis and Croquet Club, der arrangerer og afvikler Wimbledon, blev i 1860’erne stiftet af seks gentlemen. Og hvis der er noget, Kyrgios ikke er på tennisbanen, er det en gentleman.

Wimbledon oser at traditioner. Stolthed og korrekthed. Kyrgios blæser på det.

Bedst eksemplificeret ved hans første Wimbledon-pressemøde i år, hvor Kyrgios mødte op i udelukkende sort tøj, endda iført en hoodie med teksten Paris hen over brystet, og stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor spillerne kun må bære hvidt tøj.

En tradition, der har kendetegnet turneringen i mere end 100 år. Men ifølge Kyrgios vil det se fedt ud, hvis han må bære sorte ting. Det må han bare ikke.

Et pressemøde med det helt forkerte fokus

På banen skiller han sig hele tiden ud. Uden undtagelser.

Han brokker sig til dommeren. Og linjedommerne. Han skælder ud på tilskuerne og smadrer boldene ud af stadion.

Han er verbal mod sine konkurrenter, og så lever han for at lave alle de slag, ingen andre formår. Alt sammen noget, han allerede har præsteret på de to kampe, han har spillet ved årets Wimbledon.

Efter sin første kamp ved årets turnering handlede godt halvdelen af pressemødet om, hvorvidt yngre mennesker har et bedre syn end ældre mennesker.

Nick Kyrgios vandt et sandt drama over fem sæt i første runde ved Wimbledon. Video: TV 2 SPORT

Kyrgios blev nemlig undervejs i sin sejr over Paul Jubb sur på en ældre linjedommer, der dømte et af hans slag ude. Og på det efterfølgende pressemøde insisterede australieren indædt på, at det bør være unge linjedommere, der dømmer ved Wimbledon, fordi de har et bedre syn.

Det var altså fokuspunktet på halvdelen af et pressemøde, der burde omhandle en tenniskamp. Den anden halvdel omhandlede Kyrgios’ verbale krig mod nogle tilskuere og tidligere racismeanklager.

Og det fortæller meget godt historien om Nick Kyrgios. For hverken ham selv, tilskuere eller medier magter at lade hans karriere handle udelukkende om tennis.

- You wanna cough before i serve?

Det var torsdagens opvisning et godt eksempel på. Her handlede det i store dele af kampen om fokuseret tennis, og det resulterede i en suveræn sejr i tre sæt over Filip Krajinovic.

6-2, 6-3, 6-1 lød cifrene, og kun meget få gange afveg den 27-årige tennisstjerne fra sit fine fokus.

Momentet inden en serv i andet sæt blev han afbrudt af en tilskuers host. Og Kyrgios skal ikke forstyrres af tilskuere. Selvsagt.

- You wanna cough before I serve?, lød det fra Kyrgios, der stoppede sin serv og kiggede med et ondt blik ud på en hjælpeløs ældre herre.

Kyrgios fandt fokus tilbage, servede, og vandt pointet. Og så zoomede han ellers ud af sin boble igen, mens tilskuerne jublede løs.

- Now is the time you gonna cough, appellerede Kyrgios til manden på en af de forreste rækker.

Og så grinte de 4000 tilskuere på Court 2 ellers igen.

Det har altid været svært for ham

Sejren over Krajinovic, der var i finalen i Queens ugen inden Wimbledon, var et billede på, at Kyrgios er blandt de allerbedste i verden, når han lader det handle om tennis. Han mangler bare at gøre det hver gang.

Og det ved han også godt selv.

- Det er svært. Det er en balance. Jeg har det stadig sjovt på banen, når jeg rammer det niveau. Men det er svært til tider, fordi jeg gerne vil levere et show.

- Det har altid været en svær balance for mig at finde. Vi får at se, hvad der sker, hvis jeg kan finde dét tennis frem hyppigere. Hvis jeg fortsætter sådan her, ved jeg, at jeg er farlig.

Sådan lød det på torsdagens pressemøde, der for én gangs skyld hovedsageligt handlede om sporten.

Folk skal lige ned og se, hvad der sker. Er der en skandale på vej? Sker der noget?

Tennisekspert Kenneth Carlsen om Kyrgios' betydning

Et pressemøde, der som alle andre ved Wimbledon havde et meget striks starttidspunkt. Det hed 14.45, og 14.47 åbnede døren op.

Det var ikke Kyrgios, der åbnede døren, men en undskyldende kvinde. Hun måtte fortælle salen, at Kyrgios var forsinket.

- Oh, not again, udbrød det i salen af pressefolk.

Kyrgios ankom et par minutter over 15.00.

Og så var vi ellers tilbage til det med, at Kyrgios er så langt væk fra de værdier, Wimbledon værner sig meget om. Punktlighed og ordentlighed.

Wimbledon ved godt, de har brug for ham

Men selvom han stritter ud, så ved Wimbledon godt, de har brug for ham. Kyrgios deler vandene, men han samler tilskuerne.

Han er et brand, der sælger billetter. Det vurderer TV 2 SPORTs tennisekspert Kenneth Carlsen.

- Jeg så ham på anlægget her den anden dag nede fra træningsbanerne, hvor han var på vej op, og det er der jo mange spillere, der gør, men det er noget helt særligt, når Nick Kyrgios kommer. Med det samme startede der en summen blandt folk, så han tiltrækker i den grad opmærksomhed.

- Der er mange, der kommer for at se ham. Både, fordi han spiller seværdig tennis, men også, fordi der altid sker et eller andet i hans kampe. Folk skal lige ned og se, hvad der sker. Er der en skandale på vej? Sker der noget? Han er jo spændende på andre måder end bare tennissen.

Og den kontroversielle stjerne ved det godt selv.

"Jeg er en af de vigtigste"

På torsdagens pressemøde blev han spurgt ind til tirsdagens spytte-episode, fordi der i øjeblikket er en undersøgelse af situationen i gang, og dét spørgsmål fik han elegant drejet over på sin status.

- Jeg kunne ikke være mere ligeglad med, om der er en undersøgelse i gang. Hvis jeg skal være hudløst ærlig.

- Jeg ved, hvad jeg bringer til tennis. Jeg er en af de vigtigste personer i sporten. Skal vi tale om det?

Så selvom Kyrgios står for alt det, Wimbledon ikke gør, ja, så kan de ikke undvære ham. Det er begge parter velvidende om.

Og apropos at være en gentleman. Tennisverdenen er naturligvis én ting, men når Kyrgios vandrer rundt på Wimbledons anlæg mellem sine kampe og træninger, ser man ham aldrig uden sin kæreste i hånden.

Han beskytter hende, passer på hende.

På de sociale medier er man heller ikke i tvivl om, hvor meget han elsker hende. For hun er en del af mange billeder, opslag, stories.

I privaten er Kyrgios helt sikkert den gentleman, han ikke er i forbindelse med sine tenniskampe. Men hvor vigtigt er det overhovedet? For reelt set handler det her jo om sport.

Og Kyrgios’ afsluttende kommentar på Court 2 efter torsdagens imponerende Wimbledon-sejr ramte hovedet på sømmet:

- Jeg ville bare gerne minde folk om, at jeg faktisk er ret god til tennis.

Og det gjorde han.