Wimbledon

Ekspert kan ikke få armene ned over stjerne, der spiller for en hel verdensdel

27-årige Ons Jabeur fra Tunesien har som den første arabiske kvinde spillet sig i en Grand Slam-semifinale.

Cirka hver anden dag under Wimbledon kan man på et tidspunkt i løbet af dagen høre voldsom jubel og se flag, der normalt ikke forbindes med tennis, blafre.

Rødklædte fans fra Tunesien render nemlig rundt på anlægget for at støtte deres ubestridt største stjerne, Ons Jabeur.

Og de støtter hende, som var hun en fodboldstjerne, der netop havde løftet VM-trofæet. Når Jabeur efter sine sejre har givet interviews til pressen, har en flok tunesiske fans sunget slagsange for deres folkehelt.

Til store smil for Jabuer har tuneserne flere gange afbrudt hende i sine svar, og det var i den grad også tilfældet flere timer efter hendes kvartfinalesejr over Marie Bouzkova.

Her spillede den 27-årige tuneser sig i Wimbledon-semifinalen og blev historisk. Hun er nemlig den første arabiske kvinde i historien til at spille sig i en Grand Slam-semifinale, hvor hun fredag møder Tatjana Maria på TV 2 SPORT klokken 14.30.

Vil gerne inspirere den nye generation

Hun er samtidig som nummer to i verden den højest rangeret WTA-spiller fra Afrika nogensinde, og selv har hun meget svært ved at forstå, hvad hun har gang i lige nu i London.

- Det her betyder meget. Jeg har håbet på at nå hertil i lang tid, så jeg er glad. Min rejse vil forhåbentlig fortsætte, siger den tunesiske stjerne til pressen.

Den kulturelle betydning af det, Ons har gang i, er enorm

Reem Abulleil, egyptisk sportsjournalist

I Tunesien er Jabeur blevet et stort idol, hvor der i de tunesiske gader hænger billeder af hende over det hele.

- Det betyder da helt vildt meget for mig. Jeg har ikke været i Tunesien i et par måneder nu, så jeg ved ikke, hvilke billeder der hænger i gaderne, men jeg håber da, de har valgt pæne billeder.

- Det er fedt, og jeg håber virkelig, at jeg kan være med til at inspirere en ny generation. Vi har en masse talentfulde spillere i Tunesien, siger en storsmilende Jabeur.

Den første arabiske kvinde i en Grand Slam-semifinale

Det kan tælles på én hånd, hvor mange gange en afrikansk spiller har vundet en Grand Slam i singlerækkerne.

Jaroslav Drobny vandt i 1950’erne tre Grand Slam-titler som egyptisk statsborger. Han blev født i Prag, men flygtede fra Tjekkoslovakiet og blev statsløs.

Han forsøgte at få statsborgerskab i Schweiz, USA og Australien, men i sidste ende blev det Egypten, der tilbød ham at blive statsborger, inden han ni år senere blev britisk statsborger.

Hun er utrolig dygtig, men hun husker, hvor hun kommer fra

Tine Scheuer-Larsen, tennisekspert

Drobny står altså for tre af de afrikanske GS-titler, mens sydafrikanske Johan Kriek står for de sidste to. Sydafrikaneren vandt Australien Open i 1981 og 1982.

Nu er Ons Jabeur på jagt efter sin første GS-titel, hvor hun som kvinde er ved at skrive sin helt egen, unikke historie.

"Hendes kulturelle betydning er enorm"

Reem Abulleil, der er egyptisk sportsjournalist, og som har fulgt Jabeur tæt i hele karrieren, er ikke i tvivl om, hvor stor en betydning den populære spiller har i Nordafrika og de arabiske lande.

- Jeg ser arabiske ord på opslag fra Grand Slam-kontoer på de sociale medier. Jeg hører zaghareet (et stor jubelbrøl ofte praktiseret i Afrika, red.) på Wimbledons anlæg.

- Den kulturelle betydning af det, Ons har gang i, er enorm, skriver journalisten på sine sociale medier.

Og betydning er i den grad enorm. Uden tvivl, vurderer TV 2 SPORTs tennisekspert Tine Scheuer-Larsen.

Især når man kigger på, hvor i verden Jabeur kommer fra.

- Hun er et kæmpe forbillede og en stor stemme i den del af verdenen. Og det er stort, at det kan lade sig gøre som arabisk kvinde i så global og individuel en sport. Hun kommer ikke fra en rig familie, og hendes mor kørte hende rundt til alle ting, så hun har virkelig kæmpet en kamp for at nå hertil.

- Hun vil gøre alt for at få unge mennesker til at tro på, at drømme kan blive til virkelighed, så hun gør alt for at være en god repræsentant. Det betyder meget, at en arabisk kvinde render og laver de her resultater, siger tenniseksperten.

Jabeur har selv fortalt til medierne under Wimbledon, at "hun måske er i gang med at skabe noget rigtig stort".

"Hun husker, hvor hun kommer fra"

Og det er hun på sin helt egen måde.

Jabeur er ikke den typiske tennisspiler. Hun voksede op og dyrkede mange andre sportsgrene end tennis, hvor hun selv har givet udtryk for sin store kærlighed til fodbold.

Hun er ikke typen, der blev pacet til udelukkende at spille tennis fra barnsben, og hendes kvaliteter fra andre sportsgrene kommer hende til gode på tennisbanen den dag i dag.

- Hun kan simpelthen alt med en bold. Og hun bruger det klogt. Hun er underholdende, uforudsigelig, rykker i tempoet, og hendes spil overrasker ind i mellem modstanderne, forklarer Tine Scheuer-Larsen.

Jabeur er på mange måder det perfekte forbillede, og man bliver også overrasket, når man indser, hvor elsket hun er i tennisverdenen.

Selv legenden Billie Jean King har flere gange udtrykt sin kærlighed til Jabuer, og Tine Scheuer-Larsen forstår det udmærket godt.

- Hun er fornuftig, ydmyg og har en god historie. Hun har altid respekt over for modstanderne, og hun har de stjernekvaliteter, som ikke er alle forundt.

- Hun er utrolig dygtig, men hun husker, hvor hun kommer fra. Begge ben er på jorden, hun er hårdtarbejdende, og det er bare den perfekte cocktail, siger eksperten.

Ons Jabeur er allerede historisk, men hun kan unægtelig tage karrierens største sejr ved at spille sig i Wimbledon-finalen. Se hendes semifinale fra Centre Court på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY fredag klokken 14.30.