Wimbledon-finalist er vores produkt, insisterer russisk præsident

Det russiske tennisforbund jubler over, at den tidligere russer Elena Rybakina skal spille Wimbledon-finale lørdag.

Hun orker det snart ikke mere. Det er meget tydeligt.

Elena Rybakina, dette års Wimbledon-finalist, har på de seneste tre pressemøder stort set kun fået spørgsmål om alt andet end tennis.

Rybakina stiller op for Kasakhstan, men den talentfulde tennisstjerne er født og opvokset i Rusland, som hun repræsenterede til og med 2018.

Det er fantastisk, at Elena er i Wimbledon-finalen. Hun er vores produkt

Præsidenten i det russiske tennisforbund, Shamil Tarpischev

Og det er en smule ironisk, at hun nu står i lørdagens finale mod Ons Jabeur og blot er én sejr væk fra at få overrakt det legendariske trofæ fra hertuginden Kate Middleton.

Wimbledon bandlyste således russiske og hviderussiske spillere inden turneringen som følge af Ruslands invasion af Ukraine, og derfor er pressen meget interesseret i at høre om hendes forbindelser til Rusland.

- Jeg svarede også på de spørgsmål i går, lød det fra en småirriteret Rybakina på pressemødet efter semifinalesejren over Simona Halep.

- Men jeg kan gentage mig selv: Jeg har spillet for Kasakhstan i lang tid. De troede på mig. Der er ingen tvivl om, hvordan jeg føler, og jeg har allerede spillet OL som kasakher.

Føler du dig stadig som russer i hjertet?

- Hvad betyder det for dig, hvad jeg føler? Jeg spiller tennis, og jeg nyder min oplevelse her. Jeg har ondt af de spillere, der ikke kunne komme her, men jeg nyder bare at spille på den største scene.

- Ja, jeg blev født i Rusland, men nu repræsenterer jeg Kasakhstan. Jeg ved ikke, hvorfor vi bliver ved med at skulle snakke om det her, siger Rybakina.

Rybakina skiftede statsborgerskab, fordi Kasakhstan tilbød hende bedre økonomiske muligheder. Det har hun talt åbent om flere gange.

Penge til Putin?

Rybakina har som minimum tjent ni millioner danske kroner på grund af finalepladsen, og her kan der meget vel opstå nogle kuriøse problemer for den traditionsrige All England Club.

Ifølge den britiske sportsjournalist Sam Street betaler Rybakina stadig indkomstskat i Rusland, hvorfor en procentdel af hendes milliongevinst i sidste ende vil havne i lommen på Vladimir Putin.

Havde Victoria Azarenka, hviderusseren, der blev bandlyst fra turneringen, vundet de her penge, var der ikke gĂĄet en eneste krone til Rusland eller Hviderusland.

Hun har nemlig i flere år haft bopæl i Monaco.

Rusland hepper pĂĄ hende

Og selvom Rusland ikke længere har papirerne på Rybakina som spiller, så glæder de sig til at sidde foran tv-skærmene under lørdagens finale.

Præsidenten i det russiske tennisforbund, Shamil Tarpischev, lykønsker Rybakina med pladsen i finalen.

Og det gør han, fordi han sammen med resten af forbundet tager noget af æren for succesen.

- Det er fantastisk, at Elena er i Wimbledon-finalen. Hun er vores produkt. Selvfølgelig holder vi med hende, siger han og forsætter:

- Det er naturligt (at hun valgte Kazakhstan på grund af pengene, red.). På et tidspunkt blev de finansielle problemer løst for hende. Alle har retten til at tage sin egen beslutning. Vi kommer til at støtte hende. Held og lykke, lyder det fra præsidenten ifølge flere medier og det russiske nyhedsbureau RIA.

Selv er Rybakina meget insisterende på, at hun ikke længere har de store relationer til Rusland, "hvor hun knap nok kommer på besøg", som hun fortalte på pressemødet.

Og uanset nation er den 24-årige stjerne utrolig på en tennisbane, og du kan naturligvis se kampen mod Ons Jabeur på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY lørdag eftermiddag.