Tennis

Kæmpe triumf efterlader stort spørgsmål: Er Holger Rune det største tennistalent nogensinde?

Som 19-årig havde Rafael Nadal vundet 11 titler, mens Roger Federer ingen havde på cv'et.

Da 18-årige Holger Rune blev spurgt til sine fremtidsdrømme, kom svaret prompte:

Han ville være "lige så god som Rafa, Roger og Novak".

Søndag aften kom den danske tenniskomet tættere på sin drøm, da han efter to en halv times tennisdrama slog en af de tre helte, Novak Djokovic, og tog et kvantespring på verdensranglisten.

Men hvor god kan den nu 19-årige dansker egentlig blive?

TV 2 har med en eksperts og en tidligere topspillers hjælp sammenlignet Rune med sine idoler fra den sæson, hvor de fyldte 19 år.

Da den 19-årige Rafael Nadal i 2005 kunne løfte Grand Slam-trofæet i Paris, havde han allerede udspillet de største spillere i flere måneder. Den venstrehåndede spanier var sublim, særligt på grus, som han havde spillet på, siden han var helt lille på Mallorca, lyder det fra TV 2s tennisredaktør, Henrik Jensen.

- Nadal kunne udradere stort set alle på grus. Han havde allerede helt tidligt udviklet sit grusgen, og det udnyttede han i sin spillestil, siger han.

Den spillestil gav den spanske teenager "vanvittige" 11 turneringssejre i hans 19. år, konkluderer Henrik Jensen.

Men det var ikke kun Nadals evner på gruset, der var forklaringen på fænomenet Nadal.

Ifølge Samantha Smith, der er engelsk ekspertkommentator og tidligere topspiller, havde hans baggrund og fightervilje også en finger med i spillet på banen.

- Fysisk var Nadal helt sublim meget tidligt. Oven i det kom han fra en stor, stolt, sportslig baggrund og voksede op med et højt niveau – han spillede mod Carlos Moya (tidligere nummer 1 på verdensranglisten, red.) som 11-årig, siger hun til TV 2.

I modsætning til Rafael Nadal var der langt mellem titelsejrene for den 19-årige Roger Federer i 2000.

Faktisk vandt han ingenting før året efter.

Schweizeren havde været verdens bedste juniorspiller, men Federer kæmpede med at holde niveauet oppe og temperamentet nede. Derudover skulle det rigtige trænerhold på plads, for at han kunne finde den form, der senere gjorde ham til en af verdens allerbedste spillere, fortæller Henrik Jensen.

- Han kunne spille et fantastisk sæt, men så havde han ikke stamina til at holde det ved lige i næste. Bundniveauet var simpelthen for lavt, og det er også derfor, at det var svært for Federer at vinde turneringer tidligt i karrieren, siger Henrik Jensen.

Alligevel var der øjeblikke, hvor publikum sad med en særlig følelse, når Federer var på banen, husker Samantha Smith. Et af dem var, da Federer vandt over Pete Sampras i fire sæt ved Wimbledon.

- Han var ufærdig. Men alle vidste, at han ville blive ikke bare god, men i særklasse, siger hun.

Det blev til virkelighed, da tingene gik op i en højere enhed for Federer et par år senere.

- Da det klikker, så går det til gengæld fuldstændig op i en højere enhed. Så kommer der en lang periode, hvor han nærmest ligger nummer 1 hele tiden, fremhæver Henrik Jensen.

Serberen Djokovic er yngre end Nadal og Federer, hvilket gør det umuligt at nærstudere hans karriere uden at tale om de to andre, mener Henrik Jensen.

Da Djokovic fyldte 19 år i 2006, var rivaliseringen mellem schweizeren og spanieren i fuld gang, og derfor vandt han sine første sejre i skyggen af det opgør.

- Djokovics første år er mere ubemærkede i forhold til det stjernelys, der skinner fra de andre to. Hans spillestil er mindre spektakulær at se på end Federers ballet eller en uovervindelig Nadal på gruset, men han formår at forstærke alting, så han vokser sig uhyggeligt stærk, siger Henrik Jensen.

Tennisredaktøren tror, at Novak Djokovics underdogstatus har gjort ham til den tennisstjerne, han er i dag.

- Han har forfinet alting og er blevet stærkere – fysisk og mentalt – og det kan have været en indre motivation, at Nadal og Federer var så dominerende. Og i dag har han faktisk overgået de andre på visse felter, siger Henrik Jensen.

Og så er der ham, der er 19 år nu.

Holger Rune har netop sikret sig sin tredje titel, og vejen dertil gik via fem af verdens ti bedste spillere. Ifølge Henrik Jensen er det "sublimt" og et tegn på, at den danske spiller "er blevet voksen og har fået hår på brystet".

- Det nåleøje, han allerede er kommet igennem, er ekstremt lille – der er masser af spillere, der leverer en god turnering, og så hører man aldrig om dem igen. Nu har Holger Rune fået tre, siger han.

- Og når man stiller det sådan her op, så er det jo ekstremt vanvittigt og tankevækkende, at han har flere titler, end Federer havde, da han var 19, siger han.

Hvor mange ekstra titler, der skal tilføjes ud for danskerens navn i fremtiden, er af gode grunde svært at spå om. Men både Henrik Jensen og Samantha Smith forventer, at der kommer til at være en del flere – også i den fineste Grand Slam-kategori.

Og selvom Samantha Smith flere gange siger, at det er umuligt at sammenligne de største tennisstjerner en til en, så deler de flere karaktertræk, der understreger hendes mavefornemmelse for Runes fremtid.

- Rune har noget af det særlige, som også er hos Nadal, Federer og Djokovic. De har – og havde det allerede tidligt – en identitet i deres spil, en ekstrem kærlighed og dedikation til sporten og en ild i sig: For dem var det ikke et spørgsmål om, men om hvornår de ville blive den bedste, siger hun.