Tennis

Rune har klaret sportens største udfordring – men han er ikke færdig

Holger Runes nye træner, Patrick Mouratoglou, var ikke imponeret, da han først mødte danskeren i 2016. Nu tør han ikke spå om, hvor langt han kan nå.

Det var en spinkel og rank dreng, der som 13-årig troppede op på akademiet.

Den franske stjernetræner Patrick Mouratoglou fik ikke et imponerende førstehåndsindtryk af 13-årige Holger Rune. Rent spillemæssigt var der ikke noget ekstraordinært.

- Hans niveau var ikke imponerende. Han spillede godt, det skal være sagt. Han var blandt de bedste U14-spillere, men han stak ikke ud. Han havde ikke et særligt slag. Han spillede ikke frigjort. Han havde ikke det, man normalt kigger efter, siger Patrick Mouratoglou, der blandt andet har trænet stjerner som Serena Williams, Stefanos Tsitsipas og Simona Halep.

Jeg ved faktisk ikke, om vi endnu har set hans bedste tennis

Patrick Mouratoglou, Holger Runes træner

- Men hans mentale tilstand, mindset og hans beslutsomhed fik ham til at skille sig ud. Han har haft en mesters mentale mindset fra start, og det var det, der ramte mig. Han var målrettet og havde så meget selvtillid.

Og netop dén mentale styrke kom for alvor i spil i søndagens finale i ATP Masters 1000-turneringen i Paris. Her stod verdensstjernen Novak Djokovic på den anden side af nettet.

Har klaret den sværeste opgave i sporten

På vej til finalen havde den 19-årige dansker besejret fire top-10-spillere, men i finalen ventede den stærkeste. Efter 2 timer og 34 minutters udmarvende tennis var det den 16 år yngre dansker, der kunne kaste armene i vejret og siden smide sig på underlaget i en tilstand af lykkefølelse og chok.

En finale mod Djokovic, der blandt mange ting har vundet 21 Grand Slam-titler i karrieren, er ifølge Mouratoglou den største opgave, man overhovedet kan komme på i tennissporten.

- Den største udfordring, der findes, er nok at spille i en finale mod Novak, siger Patrick Mouratoglou efter kampen, der endte med cifrene 3-6, 6-3, 7-5 i Runes favør.

- Den eneste måde, man kan forberede sig på mod ham, er at have en klar plan for, hvilke situationer man kan komme ind i, og hvilke følelser man vil opleve undervejs. Vi var igennem så mange scenarier, og Holger har formået at finde et modsvar hver gang. Jeg tror ikke, man kan lære Holger at vinde mod Novak. Man er nødt til at have noget specielt.

Patrick Mouratoglou stødte til Holger Rune-lejren for omkring en måned siden, efter Lars Christensen har trænet Holger Rune igennem hele hans fremmarch.

Se Holger Rune få overrakt trofæet efter finalsejren ved ATP Masters 1000-turneringen i Pars. Han slog Novak Djokovic. Video: TV 2 SPORT

Rune gik ”overhovedet ikke i panik”

Triumfen i den store turnering kommer efter en imponerende række af kampe for Holger Rune. Han har nu været i finalen i de seneste fire turneringer, han har deltaget i, hvor det er blevet til sejre i to af dem.

Dette betyder også, at han er avanceret på verdensranglisten, hvor han er helt oppe som nummer 10. For to måneder siden var han nummer 31. For et år siden var han nummer 109.

- Jeg ved faktisk ikke, om vi endnu har set hans bedste tennis. Niveauet er højere end tidligere, men vi skal have forbedret hans generelle tennisspil og sikre, at hans generelle spil er lige så fremragende som det, vi har set, siger Mouratoglou.

Det er meget imponerende, at så ung en spiller kan vise sådan en modenhed

Novak Djokovic

Novak Djokovic gav Holger Rune kamp til stregen i finalen, og ved stillingen 6-5 til Holger Rune i tredje sæt servede danskeren for kampen. Den serbiske stjerne pressede Rune og havde seks breakbolde i partiet.

Dog bevarede Rune fokus og udnyttede sin anden matchbold efter et nervepirrende og langt parti.

- Han gik overhovedet ikke i panik. Han forblev fokuseret og fandt løsningerne. Han har en enestående mental styrke. Tidligere kunne han ikke håndtere sine følelser, men det er hans styrke nu, siger den franske stjernetræner.

Djokovic kan se sig selv i Rune

Det var netop Holger Runes koldblodighed, som Djokovic først og fremmest fremhævede efter kampen som det, der blev afgørende.

- Han forblev rolig hele vejen indtil det sidste slag. Det er meget imponerende, at så ung en spiller kan vise sådan en modenhed. Det har været den bedste uge i hans liv, hvor han har vundet mod fem top-10-spillere, siger Djokovic.

- Han fortjente sejren, da jeg havde så mange chancer i alle sættene. Jeg udnyttede dem ikke, og publikum kom på hans side. Han var modig og gik efter de svære slag, og jeg var ikke aktiv nok med mine fødder.

Novak Djokovic erkender også, at han ikke har hele sin karriere foran sig, som Holger Rune har. Og serberen spår en stor fremtid for den unge dansker.

- Han har en masse elementer, der minder om mig selv, da jeg var på hans alder. Han har meget selvtillid, går efter de svære skud og har en solid baghånd. Han varierer med stopbolde og går frem til nettet, siger Djokovic.

- Han har forbedret sig meget. Vi spillede sidste år i French Open, og siden da er han kommet to-tre niveauer højere op. Han har potentialet til at nå langt.

Det var en af de hårdeste kampe i mit liv

Holger Rune

Bedste følelse i hele hans liv

Holger Rune ser selv tilbage på sin uge i Paris som en stor og svær udfordring. Efter den svære start på turneringen, hvor han overlevede tre matchbolde mod schweiziske Stan Wawrinka, så han sig ikke tilbage.

Heller ikke i finalen.

- Det er nok den bedste følelse, jeg har haft i hele mit liv og i hele min karriere. Det er en lille drøm, der er gået i opfyldelse, selvom jeg fortsat har større drømme. Det var den største lettelse i mit liv, siger Holger Rune.

- Inden hver kamp tror jeg, at jeg kan vinde – uanset hvilken modstander jeg møder. Jeg vidste, at det ville kræve noget ekstra i finalen. Jeg forsøgte bare at bruge min viljestyrke, og jeg spillede godt i de afgørende øjeblikke, og det var dét, der var afgørende. Men det var en af de hårdeste kampe i mit liv.

Vil give råd til unge spillere

Holger Rune ser tilbage på sin progression med stor tilfredshed og sender også lige en tanke til Danmark, hvor han fik sin tennisopvækst, inden Mouratoglous akademi kaldte.

Rune håber, at der nu kommer mere fokus på sporten i hjemlandet.

- Det har allerede ændret sig lidt, siden jeg kom ind i top-30. Der er kommet mere fokus på tennis i Danmark generelt. Vi havde selvfølgelig Caroline Wozniacki, men jeg er den første, der er højt oppe på ATP Touren, siger Holger Rune.

- Det er godt, at der kommer mere fokus på tennis i Danmark, så der kommer flere unge spillere, og flere kan tage ud til turneringer. Jeg vil sige til de unge mennesker, at de skal blive ved med at tro på det, og de kan altid spørge mig til råds.

Med Holger Runes 10.-plads på verdensranglisten er han nu førstereserve til tennisherrernes sæsonfinale, der afvikles i italienske Torino fra på søndag. Dermed dropper han Next Gen-finalerne og for at være standby.

Holger Runes finaler i 2022

 1. 2022

  1. Rune Vinder Challenger-titel i italienske Sanremo

   Årets første finale for Holger Rune kom i Challenger-turneringen i Sanremo, hvor danskeren efter flot og vedholdent spil sikrede sig karrierens femte Challenger-titel. 

   Holger Rune 2 - 1 Francesco Passaro

   • 1. sæt: 6-1
   • 2. sæt: 2-6 
   • 3. sæt: 6-4

   Holgers placering på singleranglisten på finaledagen: Nummer 91.

  2. Rune Vinder ATP 250-turnering i München

   Årets anden finale for Rune blev historisk, da den unge dansker blev den første dansker siden 2005 til at vinde en ATP-turnering.

   Den 19-årige dansker vandt finalen, efter at hans hollandske modstander, Botic van de Zandschulp, trak sig med en skade i første sæt ved stillingen 4-3 i hollandsk favør.

   Holger Rune - Botic van de Zandschulp

   • 1. sæt: 3-4 (Zandschulp trækker sig)

   Holgers placering på singleranglisten på finaledagen: Nummer 70.

  3. Rune taber finalen i ATP 250-turneringen i Sofia

   Rune spillede for karrierens anden ATP-triumf, men måtte se sig besejret af Marc-Andrea Huesler, der lå nummer 95 på verdensranglisten. 

   Både jævnfør verdensranglisten og bookmakere gik Rune ind til kampen som favorit. Det levede han ikke op til, og dermed måtte han nøjes med andenpladsen.

   Holger Rune 0 - 2 Marc-Andrea Huesler

   • 1. sæt: 4-6
   • 2. sæt: 6-7 (8-10)

   Holgers placering på singleranglisten på finaledagen: Nummer 31.

  4. Rune vinder ATP 250-turneringen i Stockholm

   Holger Rune sikrede sig karriens anden ATP-titel, da han overraskende besejrede Stefanos Tsitsipas i to sæt. Grækeren lå nummer fem på verdensranglisten, da kampen blev spillet. 

   Tsitsipas var også udråbt som favorit inden kampen, men med stort fokus og fornemt spil skabte Rune overraskelsen. Det unge talent kunne også glæde sig over en præmiesum på næsten 100.000 euro – svarende til cirka 750.000 danske kroner.

   Holger Rune 2-0 Stefanos Tsitsipas

   • 1. sæt: 6-4
   • 2. sæt: 6-4

   Holgers placering på singleranglisten på finaledagen: Nummer 27.

  5. Rune taber ATP 500-finale i Basel

   Holger Rune kunne tage sin anden finalesejr på stribe, men sådan gik det ikke. 

   Den 19-årige dansker tabte ATP-finalen i Basel i to sæt til canadiske Félix Auger-Aliassime. Det var første gang, Holger Rune stod i en ATP 500-finale.

   Holger Rune 0-2 Felix Auger-Aliassime

   • Første sæt: 3-6
   • Andet sæt: 5-7

   Holgers placering på singleranglisten på finaledagen: Nummer 25.

  6. Rune vinder ATP Masters 1000-finalen i Paris

   Rune stod i karrierens største kamp, da han for første gang havde spillet sig i en ATP Masters 1000-finale. 

   Modstanderen var selveste Novak Djokovic, og selvom den solide serber var velspillende, kunne han ikke forhindre den unge dansker i at tage karrierens største sejr.

   Kæmpe resultat af Holger Rune. 

   Holger Rune 2-1 Novak Djokovic

   • Første sæt: 3-6
   • Andet sæt: 6-3
   • Tredje sæt: 7-5

   Holgers placering på singleranglisten på finaledagen: Nummer 18.