Wimbledon

Hviderusser kalder udelukkelse total nytteløst

Hvad har det gjort for Ukraine, at Wimbledon udelukker russere og hviderussere? Intet, mener Aryna Sabalenka.

På tærsklen til en ny tennissæson står det endnu ikke klart, om russiske og hviderussiske spillere fortsat vil blive udelukket fra at deltage i den prestigefyldte græs-grand slam, Wimbledon, i 2023.

Arrangøren bag turneringen, All England Lawn Tennis Club, besluttede sig i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine sidste år at udelukke spillere fra Rusland og Hviderusland, som støttede op om den russiske invasion.

En udelukkelse, som arrangørerne ifølge en af de ramte, Aryna Sabalenka, har opnået nul og niks med.

- De lukkede os ude fra Wimbledon, og hvad nyttede det? Intet. De (Ukraine og Rusland, red.) er stadig i gang med den (krigen i Ukraine, red.), og det er den sørgelige del, siger hun.

Wimbledon-arrangørerne fik kritik fra flere idrætsforbund verden over for beslutningen. De fleste idrætsforbund lod russere og hviderussere deltage, dog under neutralt flag.

Går ikke ind i politik

Sabalenka siger, at "ingen støtter krig", og at hun håber, at hun kan deltage i år.

- Jeg håber virkelig, at jeg kan spille med, bare på grund af menneskerne og for at mærke atmosfæren, siger kvinderanglistens nummer fem.

Wimbledon fik frataget sine ranglistepoint på grund af beslutningen om at udelukkede hviderussere og russere.

Det betyder, at spilleres præstationer ved Wimbledon sidste år ikke fik indflydelse på henholdsvis mændenes og kvindernes verdensranglister.

Sabalenka er træt af, at "sporten har fundet vej til politik".

- Vi er bare sportsudøvere, som udøver vores sport. Den er ikke længere. Vi går ikke op i politik, siger Sabalenka.

De russiske og hviderussiske spillere, som blev udelukket sidste år, var blandt andre Daniil Medvedev, Andrey Rublev og Victoria Azarenka.