Som 18-årig tordnede hun ind på den store scene – men hvor står Tauson nu?

Clara Tauson kæmper i øjeblikket for at genfinde sit tårnhøje niveau.

Oh, wow – brilliantly done. That is beautiful. Too good. What a point to finish it off with. It’s all-out attack from Tauson.

Vi er i Luxembourg i efteråret 2021. I en indendørshal i den lillebitte by Kockelscheuer med cirka 300 indbyggere.

Hallen danner rammerne for WTA 250-turneringen Luxembourg Open, og trods byens beskedne størrelse gav den stor genlyd for akkurat to år siden. Både i Danmark og rundt omkring i verden. Den 19. september 2021 vandt 18-årige Clara Tauson nemlig turneringen.

Hun fik aldrig rigtig kapitaliseret på de her turneringssejre

Ekspert Peter Bastiansen om Clara Tausons periode efter de store titler

Den unge dansker tromlede over alle sine modstandere på vejen til triumfen, og deraf de engelske gloser i indledningen. Det er således et næsten underspillet udpluk af de internationale kommentatorers Tauson-superlativer på vejen mod trofæet.

Der var intet, der kunne stoppe Tauson. I semifinalen slog hun Marketa Vondrousova, sommerens Wimbledon-mester, mens hun i finalen nedlagde Jelena Ostapenko, vinderen af French Open i 2017.

Tausons triumf, der var den anden WTA-titel på kort tid, blev bemærket vidt og bredt, og det internationale medie GiveMeSport omtalte Tauson som ”teenage-sensationen” og ”den originale Emma Raducanu” (US Open-vinder som 18-årg i 2021, red.)

- Hun kom jo frem og tornede bare derudad. Hun var den her unge spiller, der kom fra en fantastisk juniorkarriere. Hun lavede comebacks, der var helt vanvittige. Hun havde jo den her ild i øjnene. Og den her hånd på kogepladen. Det var en fornem entre på den store scene, forklarer TV 2 Sports tennisekspert Peter Bastiansen.

Sejren i Luxembourg var Tausons anden WTA-titel, efter hun sejrede i Lyon tidligere på året i 2021. Og kort efter triumfen i Luxembourg var hun således i sin tredje WTA-finale.

Her tabte en syg Tauson finalen til Donna Vekic, hvor den unge dansker gik og kastede op i sit håndklæde. Men det gik jo forrygende trods finalenederlaget. Tauson legede med de bedste i verden.

Succesen blev vekslet til mareridtsår

De store resultater sendte Tauson op som nummer 33 i verden i starten af 2022, men derfra er den store succes udeblevet. 2022 endte som et mareridtsår. Mildest talt. Den ene skade erstattede den anden.

Begge knæ, venstre håndled og ryggen er blot nogle af de steder i kroppen, hvor Tauson har haft problemer. De mange skader betød, at Tauson droslede ned ad verdensranglisten, fordi hun selvsagt ikke spillede kampe.

- Hun fik aldrig rigtig kapitaliseret på de her turneringssejre, fordi hun har været skadet eller ikke har kunnet spille fuldt ud, siger Bastiansen og uddyber:

- Det hænger måske også sammen med, at hun ikke er i den fysiske forfatning, hvor hun kan stå imod det kæmpe pres, der ligger i at være på WTA Touren. Jeg har sagt mange gange, at spillerne nu til dags er afsindigt stærke. Både i kvalifikationen og i hovedturneringerne.

- Man kommer ikke let til nogle sejre mere. Der skal bruges ekstremt mange kræfter på at vinde alle kampe, så hvis du ikke er i en fysisk forfatning, hvor du kan klare at spille mange kampe i løbet af en uge, flere uger og måneder i træk, og skaderne bliver ved med at dukke op, så ender man bare i en ond cirkel.

Her henviser eksperten også til det forløb, Tauson har været igennem i 2023. Et forløb, der også har været broget – men af andre årsager end skader.

Ilden i øjnene er der stadig, men vi mangler at se, at hun får brugt sin energi rigtig

Peter Bastiansen om Tausons seneste år

Tausons samarbejde med den belgiske træner Oliver Jeunehomme, der var ved danskerens side under succesen i 2021, udløb mod udgangen af 2022.

Her havde Tauson ikke spillet i lang tid, hvorfor det var svært at få økonomien til at hænge sammen. Tauson-lejren talte ”nul kroner i indtægt”, og derfor ”hastede” det med at skaffe økonomi til en ny træner.

I slutningen af 2022 og i starten af 2023 fik Tauson hjælp af eksterne trænere fra KB Tennis, hvor hun tit er kommet for at spille og træne.

I maj 2023 indledte Tauson så et samarbejde med den spanske succestræner Carlos Martinez, med base og akademi i Barcelona, hvilket lynhurtigt affødte gode resultater. Blandt andet med fem sejre på stribe i French Open og kvalifikationen dertil tilbage i maj.

Men samarbejdet med Martinez var heller ikke en løsning, der skulle vare ved. Inden US Open i år drog Martinez hjem til Spanien af ”personlige årsager”, og efter den amerikanske Grand Slam har de to parter kappet deres bånd.

Nu er Tauson i Kina uden en fast træner, og til Ekstra Bladet har Søren Tauson, Claras far, udtalt, at han er taget med hende for at hjælpe hende under turneringerne i Asien.

"Ilden er der stadig, men vi mangler ..."

Tauson har dog også Lars Christensen med til Asien i det første stykke tid, inden han i Beijing tilslutter sig Holger Runes lejr, hvor han fremover skal være fast træner igen.

Christensens tilstedeværelse stod klart, da Tauson mandag formiddag dansk tid vandt over Linda Fruhvirtová i første runde ved WTA 250-turneringen i Guangzhou.

Der sker altså meget, men faktum er, at vi nu skriver september 2023. Tausons år har været ustabilt, og det giver sig selv, når man ikke er i et forløb med tryghed og faste rammer. Det vurderer Peter Bastiansen.

- Ilden i øjnene er der stadig, men vi mangler at se, at hun får brugt sin energi rigtig. Det har jo også en smule med trænerne at gøre. Alle trænere har jo en tennisfilosofi, så hvis du ikke har den samme træner igennem lang tid, så skal man jo forholde sig til nye ting hele tiden.

- Claras tennis-DNA er ifølge mig, at hun godt kan lide at afgøre boldene hurtigt, og at hun slår hårdt. Hun server ekstremt godt og går efter at afkorte duellerne. Og Carlos Martinez havde jo en hel anden filosofi. Han ville gerne have lidt længere dueller, hvor Clara slog lidt højere over nettet til baglinjen. Så Clara var lige pludselig i en periode, hvor hendes kampe var lidt længere.

- Vi har set meget på det seneste, at hun jo spiller én god kamp i en turnering, og så bliver hun enten skadet i runden efter eller taber kæmpestort. Så det er lidt stop-and-go. Og det holder jo ikke, at du kun har én god kamp i dig, hvis du vil tilbage i top-50. Du er nødt til at have minimum to-tre kampe i dig i hver turnering, og det har Clara altså ikke været i stand til at sætte sammen. Det er hele tiden ét skridt frem og to tilbage.

Det ene skridt frem og de to tilbage er igen et godt billede på, hvor Tauson står i øjeblikket. Under Lars Christensens vinger vandt hun på fantastisk vis sin førsterundekamp ved US Open over den seedede Anastasia Potapova.

Alle kan lide Clara, men hun har jo det her temperament ...

Peter Bastiansen

Og kampen efter blev hun praktisk talt blæst af banen af amerikanske Peyton Stearns.

Lige nu får hun så hjælp af Lars Christensen, hvilket har vist sig at være et godt match, men det er igen et skridt tilbage inden længe, fordi Lars Christensen skal tilbage og være tilknyttet Rune på fast basis.

"Det kræver lidt at arbejde sammen med Clara"

Derfor har Tauson en opgave foran sig i at finde et setup, der kan give hende det samme, som Lars Christensen kan.

- Der er mange ting i det at være træner. Og jeg tror også, det kræver lidt at arbejde sammen med Clara. Hun er jo ekstremt sød og en ekstremt vellidt person. Alle kan lide Clara, men hun har jo det her temperament, som gør, at hun sommetider eksploderer og får sagt og gjort nogle ting.

- Og derfor er det nok ikke altid så let at arbejde sammen med hende. Og her har Lars Christensen været god. De har dyb respekt for hinanden, og det så man jo ved Hopman Cup, hvor Clara spillede noget af sin bedste tennis i nyere tid. Han er god til at skabe den her tryghed omkring hende, der gør, at hun bare kan fokusere på at spille tennis, siger Peter Bastiansen.

Tausons karriere i overskrifter

 • Januar, 2021: Vinder ITF W25 i Fujairah i de Forenede Emirater (hardcourt)
 • Februar, 2021: Vinder ITF W25 i Altenkirchen i Tyskland (indendørs)
 • Marts, 2021: Vinder WTA 250 i Lyon i Frankrig (hardcourt)
 • August, 2021: Vinder WTA125 i Chicago i USA (hardcourt)
 • September, 2021: Vinder WTA 250 i Luxembourg (indendørs)
 • Oktober, 2021: Taber finalen i WTA 250 i Courmayeur (indendørs)
 • Februar, 2022: Rykker op som nummer 33 i verden
 • December, 2022: Vinder ITF W25 i Selva Garden i Italien (indendørs)
 • December, 2022: Taber finalen i WTA125 i Limoges i Frankrig (indendørs)
 • Februar, 2023: Vinder ITF W60 i Altenkirchen i Tyskland (indendørs)
 • Marts, 2023: Taber finalen i ITF W40 i Maribor i Slovenien (indendørs)

Det er dog endnu uvist, hvad Clara Tauson vælger at gøre på trænerfronten resten af året. Ifølge Peter Bastiansen kunne en løsning være, hvis det ikke er muligt at finde en etableret træner, at tilknytte folk fra KB Tennis.

Trænere som Jacob Holst og Anders Grinderslev er begge gode bud, og det er ikke utænkeligt at overveje konstellationer, hvor de hjælper Tauson på 50 eller 75 procent af tiden.

- Det er jo også et spørgsmål om, hvad der er økonomi til. Det er en faktor for hende, siger Bastiansen.

Vigtig periode venter nu

Efter en sommer med pil op flere steder, står Tauson nu foran en yderst vigtig periode. På verdensranglisten er hun nummer 75, men hvis hun vil tilbage op i det helt sjove selskab, er det nu, hun skal slå til.

Der venter turneringer på hardcourt i Asien, inden indendørssæsonen står foran døren.

- Det her er jo Claras favoritoverflade, fordi hun får maksimalt udbytte af sin gode serv og de gode grundslag, siger Bastiansen og fortsætter:

- Så det er her og nu, at hun skal profitere på, at vi går ind i hendes del af sæsonen. Det er nu, hun skal have point. Men det kræver, at hun kan spille to-tre kampe hver uge, og det mangler hun en lille smule at bevise, at hun kan gøre i tre-fire turneringer i træk.

Tauson spiller i denne uge WTA 250-turneringen i Guangzhou, inden der venter en turnering af samme størrelse i Ningbo senere i september. Dernæst gælder det kvalifikationen til WTA 1000-turneringen i Beijing i oktober.

TV 2 Sport har forsøgt at få Clara Tauson i tale via hendes far, Søren Tauson, for at vende og dreje de seneste år samt kigge på perspektiverne for fremtiden.

Det har dog ikke været muligt, da Tauson-lejren ifølge Søren Tauson "er i Kina og forsøger at fokusere på nuet". Under French Open talte TV 2 Sport dog med Tauson om den svære periode, og det kan du læse meget mere om her: