Rekordmange danskere til start ved VM i Ironman på Hawaii
En ny generation af danske triatleter har taget triatlonverdenen med storm. Rekordmange danskere skal deltage ved det ikoniske Ironman-VM på Hawaii.
Fem danskere rejser mandag til USA, hvor de sidste forberedelser finder sted inden VM i Ironman på Hawaii den 8. oktober.
Flere af danskerne tager til Hawaii med store resultater i bagagen. Blandt andre 24-årige Magnus Ditlev, der i juli vandt verdens næststørste Ironman-stævne, Challenge Roth, i Tyskland.
De fem danskere, der skal forsøge at vinde verdens største Ironman-stævne, er Maja Stage Nielsen, Mathias Lyngsø Petersen, Kristian Høgenhaug, Daniel Bækkegaard og Magnus Ditlev.
Ironman er kongedistancen indenfor triatlon, hvor der først svømmes 3,8 kilometer i åbent vand, inden der skal cykles 180 kilometer for så at slutte af med at løbe et maraton på 42,2 kilometer. For at vinde på Hawaii skal man igennem de samlede 226 kilometer på under otte timer.
Ifølge Rasmus Henning, der selv er tidligere toptriatlet og nuværende direktør og sportschef i Triatlon Danmark, har danskerne gode muligheder for at lave et stort resultat på Hawaii.
- Vi har virkelig en gylden generation af unge danske triatleter. I år har vi de bedste chancer for danske topresultater på Hawaii, vi nogensinde har haft.
Klare målsætninger
Både Magnus Ditlev og Daniel Bækkegaard har lavet store resultater indenfor det seneste år. Magnus Ditlev har indtil nu kun deltaget ved to Ironman-stævner i karrieren og er debutant på Hawaii. Han blev nummer to ved Ironman Texas i april og vandt verdens næststørste triatlon-stævne, Challenge Roth, i Tyskland i juli.
Hans sejr i Challenge Roth gav det højeste pointtal nogensinde til verdensranglisten, målt ud fra en estimeret idealtid, feltets styrke og præstationens karakter. Det flyttede ham op på en tredjeplads på verdensranglisten for langdistancetriatlon.
- Dynamikken på Hawaii er lidt anderledes, så det bliver et helt andet stævne end i Roth. Men ud fra mine to Ironman-præstationer i år, så har jeg ret store forventninger. Jeg ville lyve, hvis jeg ikke siger, at jeg drømmer om at køre med om podiet og gerne sejren.
27-årige Daniel Bækkegaard ligger nummer seks på verdensranglisten for langdistancetriatlon. Han blev nummer syv ved VM i Ironman 2021, der på grund af corona blev afholdt i maj 2022 i Utah i USA.
I marts satte han verdens næsthurtigste tid nogensinde på halv Ironman-distancen. Og nu går han efter at lave et topresultat på Hawaii.
- Jeg tror, at jeg har hele pakken til at gøre det arbejde, der skal gøres og levere en toppræstation. Min målsætning er at komme på podiet. Det vil være kæmpestort. Det er et meget ikonisk ræs, og det er et meget anderledes ræs. Det er bare ’a different beast’ på alle leder og kanter.
De små marginaler
For at finde de sidste og afgørende marginaler har Magnus Ditlev og Daniel Bækkegaard hyret Martin Toft Madsen, der er ekspert i aerodynamik og mekanik inden for cykling og tidligere tredobbelt dansk mester i enkeltstart, til at hjælpe dem med at finde den hurtigste dragt til Hawaii.
- Vi prøver at finde noget gratis fart på aerodynamikken. Der er rigtig stor forskel på, hvilken type stof, man vælger at køre med. Specielt i forhold til aerodynamikken, hvor der kan være flere minutter at hente bare på at skifte et stof på armene ud med et andet, forklarer Magnus Ditlev.
Som forberedelse til at skulle præstere i Hawaiis fugtige og varme klima, har Daniel Bækkegaard og Magnus Ditlev trænet i Team Danmarks klimasimulator. I simulatoren træner de cykling og løb i de samme temperaturer og luftfugtighed, som der forventes at være på Hawaii.
- Det giver en masse viden i forhold til, hvor meget varme min krop producerer ved forskellige intensiteter. Vi prøver at lege lidt med, hvor hårdt jeg kan køre uden at overophede. Og så er det samtidig en god måde at træne min væskestrategi i de forhold, siger Magnus Ditlev.
16 liter sved
Magnus Ditlev og Daniel Bækkegaard sveder to liter væske i timen under cykel- og løbedelen ved et løb som på Hawaii. Det svarer til 16 liter væske. Derfor bruger de også varmesimuleringen til at træne i at drikke nok vand for at holde væskebalancen nogenlunde ved lige.
Ifølge Magnus Ditlev er der ikke mange andre end ham selv og Daniel Bækkegaard, der er lige så grundige i sine forberedelser, som de to. Det er også atypisk, at to konkurrenter træner sammen, som Magnus Ditlev og Daniel Bækkegaard gør.
- Vi er nødt til at hjælpe hinanden, for ellers er der bare for mange andre at kæmpe imod. Vi prøver at spille hinanden bedre fremfor at bekrige hinanden, siger Magnus Ditlev, og Daniel Bækkegaard tilføjer:
- Jeg er 100 procent sikker på, at dét at vi har to, der ligesom rykker grænserne på den måde, vi har gjort det, både ved at forbedre os to, men også kulturen i Danmark, gør, at vi kan være flere helt oppe i verdenstoppen.
Rasmus Henning, der er direktør og sportschef i Triatlon Danmark, mener, at Magnus Ditlev og Daniel Bækkegaard har taget deres træning til det næste niveau i forberedelserne mod Hawaii. Og det virker.
- Både Magnus Ditlev, Daniel Bækkegaard og flere andre af vores triatleter er virkelig nogle af Danmarks bedste atleter på tværs af sportsgrene. De har en fysiologi, som er helt vanvittig. Deres evner gør, at vi tror på, at vi kan få nogle af dem helt til tops både ved VM på Hawaii og ved andre store mesterskaber, siger Rasmus Henning.
Lægernes dom skulle modbevises
I oktober 2018 stod Magnus Ditlev foran sit første professionelle triatlonstævne på Mallorca. Men på den sidste træningstur inden, han skulle flyve afsted, var han ude for en træningsulykke.
Magnus Ditlev var ude at træne på sin cykel, da han med 50 kilometer i timen kolliderede med en bil, der kørte ud foran ham fra en sidevej. Han landede i et rækværk på den anden side af vejen. Han brækkede sin venstre skulder, skulderbladet, kravebenet, nogle ribben og sin højre arm.
Magnus Ditlevs venstre skulder var så slemt medtaget, at den skal opereres over to omgange. Lægerne sagde, at han ikke ville kunne komme i stand til at løfte sin arm fremover.
Allerede et par dage efter ulykken var Magnus Ditlev tilbage på sin hjemmetræningscykel. Hans venstre arm hvilede i en slynge, og den højre arm var i gips. Han kunne kun holde sig oppe på cyklen ved at støtte sig til en stor yogabold på styret.
- Jeg følte simpelthen bare, at jeg skulle tilbage hurtigst muligt. Jeg ville modbevise lægerne og selv afgøre, hvad jeg kunne bruge min fremtid på. De skulle ikke sætte nogle begrænsninger på, hvad jeg skal kunne og ikke kunne.
Magnus Ditlev fortæller, at han bruger oplevelsen fra ulykken i dag, når træningen og konkurrencerne bliver hårde.
- Det er noget jeg altid vil kunne hive frem og bruge som en motivation for, hvad der er muligt. På den måde ved jeg, at jeg kan meget mere, end folk går og tror om mig.
Netop Magnus Ditlevs mentale styrke er noget af det, der ifølge Rasmus Henning, er med til at gøre Magnus Ditlev til en toptriatlet. Rasmus Henning har selv løbet sig til en femteplads på Hawaii og vundet Challenge Roth, som Magnus Ditlev gjorde det i juli måned.
- Magnus Ditlev står et bedre sted, end jeg gjorde dengang. Han har slet ikke nået sit potentiale endnu. Der er masser af udvikling i ham endnu. Hvis det ikke bliver i år, at han gør det på Hawaii, så bliver det forhåbentlig et af de kommende år.
Hårdt arbejde betaler sig
27-årige Daniel Bækkegaard har en baggrund som tidligere elitesvømmer, inden han tog skiftet til triatlonsporten. Da han skulle genoptræne fra en brækket arm, fandt Daniel Bækkegaard glæden ved cykling og løb og meldte sig ind i den lokale triatlonklub.
I triatlonklubben i Ganløse oplevede Daniel Bækkegaard det største løft, han nogensinde har oplevet.
- Jeg gik fra at være en knægt på omkring 16 år, der ikke rigtig troede på sig selv, til lige pludselig at føle, at jeg var noget værd. Det var kæmpestort. Kulturen og menneskerne i klubben hjalp mig med at få det fedt med sport.
Daniel Bækkegaards tidligere træner i Ganløse Michael Kryger hev ham til side efter tre måneder i klubben.
- Han kiggede mig dybt i øjnene og sagde: "Daniel. Dine konkurrenter har mere talent i deres fingernegle, end du har i hele din krop. Så du bliver nødt til at arbejde dobbelt så hårdt som alle andre."
Her gik det op for Daniel Bækkegaard, hvor hårdt han var nødt til at arbejde for at nå sine mål og drømme indenfor triatlon.
- Det har gjort, at jeg i dag har et mindset og en fysik, der gør, at jeg er god på halv og hel Ironman-distancerne.
Daniel Bækkegaard flyttede senere til Odense, hvor han bor i dag, for at blive en del af den daglige træning med triatlonlandsholdet. Sammen med den tidligere landstræner Kasper Gejl har Daniel Bækkegaard sporet sig ind på, at han skulle satse på halv og hel Ironman.
Ifølge Rasmus Henning har Daniel Bækkegaard potentialet til at lave et stort resultat ved VM på Hawaii.
- Han har kørt blandt de allerbedste i verden på halv Ironman flere gange og blev nummer tre ved VM på den distance i 2021. Nu er han ved at justere de sidste ting for også at blive en del af verdenstoppen på den fulde Ironman-distance. Han har absolut niveauet til at gå på podiet på Hawaii.
Spørger man Daniel Bækkegaard og Magnus Ditlev om, hvem af de to der laver det bedste resultat er svaret klart.
- Det gør jeg, siger de begge, mens Daniel Bækkegaard tilføjer:
- Men vi ender begge på podiet.
VM i Ironman på Hawaii finder sted den 8. oktober.