Vægtløftning

- Det lå aldrig i kortene, jeg skulle bruge meget tid på sport, siger OL-håb

Katrine Bruhn blev vægtløfter ved et tilfælde, og nu vil hun skrive historie ved at blive den første kvindelige vægtløfter med dansk pas til et OL.

Møder du 27-årige Katrine Bruhn på gaden, så er det ikke lige til at se, at hun er blandt verdens stærkeste kvinder og bedste vægtløftere. I civilt tøj ser de 156 centimeter og bare 55 kilo nemlig ikke ud af så meget.

Render du til gengæld ind i den unge odenseaner i et træningscenter, så ser man hurtigt, at Katrine Bruhn er noget helt specielt. Den lyshårede Bruhn løfter i hvert fald væsentlig mere jern end de fleste andre i centeret.

Det lå aldrig i kortene, at jeg skulle være sådan en, der brugte så meget tid på en sport

Katrine Bruhn

Hun har løftet 100 kilo i disciplinen stød. Men målet er at komme op på 110 kilo - det dobbelte af hendes egen kropsvægt. Det har en dansk kvinde aldrig gjort før. Men det største mål er at kvalificere sig til OL 2020 i vægtløftning som den første danske kvinde nogensinde.

- Der er bare et eller andet, der tænder i mig, når der er et mål, der er så sindssygt. Jeg kan ikke lade være med at prøve at gå hele vejen. Det bliver pivhårdt arbejde, men jeg ved, at jeg er stærk nok. fortæller Katrine Bruhn.

Vægtløfter ved et tilfælde

Det mål er dog ikke et, den 27-årige dansker har haft i mange år. Modsat mange andre sportsfolk, så har Katrine Bruhn ikke drømt om at vinde medaljer i vægtløftning, siden hun var barn. Faktisk har hun aldrig haft en drøm om at blive vægtløfter.

Fakta om Katrine Bruhn

Personlig rekord - træning:
Stød: 100 kg.
Træk: 81 kg.

Personlig rekord – konkurrence:
Stød: 96 kg. (VM)
Træk: 77 kg. (NM)

Resultater i 2018:
5. plads ved NM
8. plads ved EM
34. plads ved VM

Landsholdsløfteren var sikker på, at hun aldrig nogensinde skulle blive professionel sportsudøver. Lige indtil hun igennem crossfit-træning stiftede bekendtskab med vægtløftningen.

- Der har aldrig været en sportsgren, hvor jeg tænke, det her, det er mig. Men det fandt jeg i vægtløftning. Der er så stort et teknisk element, du skal være så perfektionistisk i din træning. Det passede mig bare sindssygt godt.

- Når folk hører, at jeg er vægtløfter, bliver de tit overraskede og kan ikke rigtigt forstå det

Katrine Bruhn, vægtløfter

Matchet med vægtløftning har vist sig at være det helt rigtige.

For nylig blev Katrine Bruhn dansk mester i sin vægtklasse for tredje år i træk. Og generelt fylder vægtløftning det meste i livet hos den bomstærke fynbo på 27 år.

- Når folk hører, at jeg er vægtløfter, bliver de tit overraskede og kan ikke rigtigt forstå det. Jeg tror også stadig, der er mange i min familie, der ikke forstår det. Også fordi det aldrig lå i kortene, at jeg skulle være sådan en, der brugte så meget tid på en sport, lyder det fra den blonde vægtløfter, som i november satte livet i Odense på standby og rejste fire måneder til Bali for at komme nærmere målet om en billet til OL.

- På Bali har hverdagen kun drejet sig om træning. Jeg har spist i forhold til træning, sovet i forhold til træning. Alt sammen for at skabe de bedste forudsætninger for min træning.

OL-drømmen er blevet mere realistisk

Der skal masser af træning til for at få drømmen om en plads til OL i 2020 til at gå i opfyldelse.

Men der er tiltro til Katrine Bruhn fra Dansk Vægtløftnings-Forbund, der satser på den 27-årige Odense-kvinde og har hende med i deres OL-bruttotrup.

Derudover er kvalifikationskravene til OL blevet ændret. Således skal atleterne ikke længere kvalificere sig i hold, men derimod individuelt.

- Det betyder, at OL er noget, der er realistisk at kvalificere sig til. Det eneste jeg kan gøre nu, er at blive den stærkeste udgave af mig selv i løbet af det næste år, fortæller vægtløfteren, der på trods af sin plads OL-truppen stadig skal kvalificere sig gennem mesterskaber og turneringer det næste års tid, hvis hun vil til Tokyo i 2020.

- For mig handler det ekstremt meget om at tro på, at jeg kan. Jeg skal arbejde på at blive ved med at tro på, at det jeg gør, er den måde vi får en dansk kvinde med til OL i vægtløftning.

Danmark har ikke haft en vægtløfter med til OL siden 1992. Danske Viggo Jensen vandt tilbage i 1896 og 1900 tre OL-medaljer i vægtløftning. En af guld, en af sølv og en af bronze.

Seje Sportskvinder

Se alle afsnit i serien på TV 2 PLAY

Michelle Gatting

Michelle Gatting

25-årig racerkører, der drømmer om at blive den første danske kvinde til at vinde Le Mans.

Se programmet her.

Foto: TV 2 SPORT

Katrine Bruhn

Katrine Bruhn

27-årig vægtløfter, der drømmer om at blive den første danske kvindelige vægtløfter, som kvalificerer sig til OL. 

Se programmet her. 

Foto: TV 2 SPORT

Pernille Harder

Pernille Harder

26-årig fodboldspiller, der drømmer om at inspirere andre homoseksuelle og gøre op med homofobi.

Se programmet her. 

Foto: TV 2 SPORT

Dina Thorslund

Dina Thorslund

25-årig bokser, der drømmer om at vinde alle fire VM-bælter og får motivationen til det fra sin søn på fem år.

Se programmet her. 

Foto: TV 2 SPORT

Michelle Karvinen

Michelle Karvinen

29-årig ishockeyspiller, drømmer om at vinde det svenske mesterskab, der er det største nationale mesteskab i verden.

Se programmet her.

Foto: TV 2 SPORT