Rio 2016

Ny (sø)forklaring: Grønt vand skyldes for mange atleter

Arrangørerne i Rio giver nu en ny forklaring på, hvorfor vandet i flere svømmebassiner er grønt. Der er flere mennesker i vandet end beregnet.

Hvad der startede som et spøjst indslag under OL, har i løbet af de sidste dage udviklet sig til et mindre mysterium.

Først var det alger, der fik skylden for at udspringsbassinet blev grønt.

Men onsdag aften blev vandpolobassinet få meter ved siden af uspringsbassinet også grønt. Det skete efter, at arrangørerne ellers havde garanteret, at det ville være slut med grønt vand.

Ifølge New York Times kom arrangørerne så med en ny forklaring på det grønne vand. Det var ikke tale om alger, men derimod en kemisk ubalance forårsaget af for mange mennesker i vandet.

- Vi har sandsynligvis ikke været opmærksomme på, at med flere atleter i vandet, så kunne forholdene i vandet ændre sig, lød forklaringen fra talsmanden for arrangørerne Mario Andrada i går i følge New York Times.

Ekspert: Forklaringen holder ikke

Den forklaring køber direktøren for det californiske pool-vedligeholdelsesfirma VivoAquatics, Nate Hernandez, ikke. Hans firma varetager svømmebassiner for store hoteller, og han har ikke oplevet lignende problemer.

- Tag f.eks. en pool som den, der er på ’Hard Rock’ i Las Vegas. På en søndag i løbet af sommeren kan der være omkring 5000 mennesker i vandet på samme tid, rekorden er 8200, og her er vandet aldrig nogensinde blevet grønt, fortæller Nate Hernandez til det amerikanske medie.

Imens forklaringerne fra arrangørerne skifter lige så hurtigt som vandet går fra blåt til grønt, så er de dog klar til give folkene på anlægget en del af skylden for, at vandet har været grønt de seneste dage.

- De mennesker, der har ansvaret for bassinet, skulle have lavet flere intensive tests. Vi har nu indhentet et hold af uafhængige eksperter for at se på forholdene i vandet, fortæller Mario Andrada ifølge New York Times.

Den 8/8
10/8

Burde ikke svømme i grønt vand

OL-arrangørerne har tidligt i forløbet været ude og garantere, at der ikke er noget farligt ved det grønne vand.

Men den påstand er blevet modsagt af to andre pooleksperter, der mener, at det grønne vand, er noget som man skal tage meget seriøst.

Ralph Riley, der er formand for ”Pool Water Treatment Advisory Group”, slog onsdag fast overfor The Independent, at han ikke ville bade i grønt vand.

- Når vandet bliver grønt, så er det et tegn på, at der er noget galt i desinfektionsprocessen et sted, lyder det fra Riley, der fik opbakning af den tidligere formand for ”Pool Water Treatment Advisory Group” – Howard Gosling.

- Hvis der ikke er nok klor i vandet, så ved du ikke, hvad der kan være i vandet. Jeg ville – også selvom udspringerne kun er kort tid i vandet – være tilbageholdende med at gå i det, fortalte han til The Independent.