Pamper Air er landet i Doha

-

Hvordan belønner man frivilligt arbejde?

I udgangspunktet ligger det jo ikke ligefrem i ordet ”frivillig”, at man skal have noget for det. Men da frivilligt arbejde er helt uundværligt i vores sports- og kulturliv, så er det god stil, når man belønner med en beskeden gave, en festaften eller en middag.

I Dansk Håndbold Forbunds bestyrelse belønner man sig selv med en fem dages tur til Qatar. Alt betalt. 10 af de 12 bestyrelsesmedlemmer er ulønnede, men det ændrer ikke ved, at forbundets øverste organ med lørdagens ankomst til Doha gav sig selv en elendig sag på halsen.

De fløj vidst nok med Qatar Airways, men det burde have været med Pamper Air. For dette er pamperi af værste skuffe. Tilmed på et tidspunkt, hvor timingen for belønningsturen ikke kan være dårligere.

I juni sidste år kom DHF med et elendigt regnskab. Underskud på næsten fire millioner kroner. Egenkapitalen røg ned på otte millioner kroner og er den laveste i over 15 år. Vi snakker om et forbund i økonomisk krise. På repræsentantskabsmødet i juni tog formand Per Bertelsen store ord i brug og krævede smalhals i samtlige afdelinger.

- Der skal ikke være den mindste tvivl om, at et underskud af en sådan størrelse ikke kan accepteres igen. Lad mig i samme åndedrag sige, at det kommer til at gøre ondt nogle steder, og det må vi bare vænne os til, tordnede formanden fra talerstolen.

To måneder senere var hans bestyrelse samlet. Det tog omkring et minut at vedtage, at hele bestyrelsen skulle til Qatar og se noget håndbold til januar. Med et snuptag øgede bestyrelsen deres eget 2015-budget med 350.000 kroner, og så var det meste af Qatar-turen betalt.

Er det bare mig, eller er der noget her, der ikke hænger sammen? Alle afdelinger i DHF skulle spare. Under EM i kvindehåndbold blev flere spillere syge, og daværende landstræner Jan Pytlick bad om ekstra hotelværelser til at isolere de feberramte. Han fik nej. Der var ikke råd. Gad vide, hvor mange værelser kvindelandsholdet kunne have fået på deres ungarske hotel i december, hvis ikke bestyrelsen en måned senere skulle skyde minimum 350.000 kroner af på en belønningstur til Qatar?

Jeg ved godt, at landsholdets kasse og repræsentationskontoen for bestyrelsen er to forskellige, interne regnskaber. Men de havner altså på den samme bundlinje.

Til Jyllands-Posten i november forsvarede Per Bertelsen turen ved at sige, at det var godt for bestyrelsen med en social ryste-sammen-tur. Bertelsen, næste gang kan bestyrelsen leje mit sommerhus. Det er hyggeligt og med plads til jer alle. Det koster 800 kroner for en weekend. Plus el, ganske vist.

Med på turen til Doha er de samme mennesker, som i forbindelse med føromtalte repræsentantskabsmøde tog sig en ekstra overnatning i hovedstaden, et smut på Bakken med spisning og efterfølgende tur i Cirkusrevyen. Ekstraregningen på 100.000 kroner var næppe nået igennem Dankort-systemet, før Bertelsen næste dag holdt sin brandtale om økonomisk ansvarlighed i 2015.

Men denne dårlige sag er faktisk endnu dårligere. Det er tidligere blevet aftalt, at bestyrelsen i tilfælde af slutrunde-rejser skal skiftes mellem herre- og dameslutrunder. For at vise interesse og opbakning til begge landshold.

Da bestyrelsen lørdag landede i Doha, var det til deres tredje herreslutrunde i træk. I 2013 ville de hellere til lune Sevilla med herrerne end sørgelige Nis i Serbien med kvinderne. I 2014 trak den store fest og herre-EM i Herning mere end triste Beograd og VM for kvinder. Her i Qatar blev bestyrelsen lørdag mødt af lækre 25 grader og et smukt hav. Så varmt og spændende var der vist ikke, da DHF’ernes kvindelandshold for halvanden måned siden spillede EM i den ungarske provinsby Debrecen.

Jeg er med på, at bestyrelsen en af dagene sætter sig sammen og holder et bestyrelsesmøde her i Doha. Det kunne de lige så godt have holdt i Vejle, hvor de plejer. Mødet her i byen er blot et alibi for at få fem fede, gratis dage i Qatar.

Jeg har ikke ondt nogen steder over, at de går en crú op og har det lidt lækkert til bestyrelsesmiddagen. Man skal huske, at de yder en indsats for dansk håndbold og respekt for det. Men denne tur er langt over grænsen for det anstændige.

Og den bliver endnu værre af timingen. Hvis der fandtes VM i dømmekraft, ville Dansk Håndbold Forbunds bestyrelse ryge ud i første runde.

Dan Philipsen er TV 2’s håndboldredaktør.

Han har tidligere i mange år dækket håndbold for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Dan Philipsen er journalist og forfatter til flere bøger, bl.a. en bog om Anja Andersens tid i Slagelse.

I 2009 fik han prisen som Årets Sportsjournalist.

HÅNDBOLD-VM PÅ TV 2

  • Du kan se alt fra håndbold-VM på TV 2 Play
  • På vm.tv2.dk kan du dagligt læse kommentarer fra vores eksperter og kommentatorer i Qatar
  • Vores nye kanal TV 2 SPORT viser dagligt flere timers håndbold med studier og kampe
  • TV 2 og DR deler rettighederne til Danmarks kampe. De kampe, DR viser, genudsendes på TV 2 SPORT
  • Alle Danmarks kampe livedækkes på vm.tv2.dk, hvor du kan stille spørgsmål til vores eksperter og se højdepunkter fra kampene løbende